Składniki:
- 4 cykorie
- 4 plastry szynki
- 150-200g startego sera
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- mleko, śmietana
- 1 żółtko
Sposób przyrządzenia:
Cykorie myjemy, usuwamy podniszczone liście. Podsmażamy je lekko na 1 łyżce masła i dolewamy szklankę wody. Dusimy, aż zmięknie ten sposób pozbywamy się goryczki.
Wykonujemy klasyczny sos beszamelowy z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki, mleka i śmietany ( patrz: sosy lub moje Cannelloni). Żółtko mieszamy z 1-2 łyżkami sosu i wlewamy do reszty, mieszając. Na końcu dodajemy 50g startego sera.
Częścią sosu pokrywamy dno naczynia żaroodpornego i układamy cykorie zawinięte w plastry szynki. Polewamy pozostałym sosem i posypujemy resztą startego sera.
Zapiekamy przez 25 min. w temp.180°C.