Składniki:
- 4 cykorie
- 4 łyżki oleju
- cytryna
- 10 dag pomidorów
- sól
- cukier
Składniki: 1 kg cykorii 4 grube plastry wędzonego boczku ½ kg winnych jabłek 2 cebule 1 łyżka cukru 3 łyżki masła 3 łyżki soku cytrynowego sól pieprz Sposób wykonania: Cykorię przekroić wzdłuż na cztery części usuwając głąb. Następnie boczek pokroić w kostkę a obrane jabłka pokroić na ćwiartki, które skropić sokiem z cytryny. Na 2…
Składniki: 3 kolby kukurydzy 1 łyżka rodzynków 1 łyżka orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka sosu z marynowanego imbiru sól pieprz Sposób wykonania: Cykorię oczyścić, odciąć głąb i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do salaterki. Posypać namoczonymi wcześniej w wodzie rodzynkami oraz posiekanymi orzechami.…
Składniki: 4 główki cykorii 30 g masła ½ cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz Sposób wykonania: Cykorie oczyścić usuwając zdrewniałe liście. Następnie przekroić cykorię wzdłuż na pół usuwając głąb. Smażyć je na rozgrzanym maśle około 2 minut. Po tym czasie obrócić cykorie na drugą stronę i skropić ją sokiem z cytryny. Oprószyć solą, pieprzem oraz…
Składniki: 2 łyki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 cebula 12 szkl posiekanej cykorii 1 1/2 łyżeczki nasion kopru sól pieprz 1 łyżka startego parmezanu Sposób wykonania: Posiekany czosnek wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć do momentu, aż się zarumieni, wówczas doda posiekaną cebulę i smażyć kolejne 5 minut. Po tym czasie dodać posiekaną…