Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cykoria z jabłkami i boczkiem

Składniki:

  • 1 kg cykorii
  • 4 grube plastry wędzonego boczku
  • ½ kg winnych jabłek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Cykorię przekroić wzdłuż na cztery części usuwając głąb.
Następnie boczek pokroić w kostkę a obrane jabłka pokroić na ćwiartki, które skropić sokiem z cytryny.
Na 2 łyżkach masła przesmażyć posiekaną cebulę oraz cykorię.
Natomiast na drugiej patelni przesmażyć boczek, gdy wytop[i się tłuszcz dodać jabłka oraz łyżkę masła.
Po kilku minutach wymieszać zawartość obu patelni.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Trzymać na małym ogniu ostanie 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *