Składniki:
- 1 kg cykorii
- 4 grube plastry wędzonego boczku
- ½ kg winnych jabłek
- 2 cebule
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki soku cytrynowego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Cykorię przekroić wzdłuż na cztery części usuwając głąb.
Następnie boczek pokroić w kostkę a obrane jabłka pokroić na ćwiartki, które skropić sokiem z cytryny.
Na 2 łyżkach masła przesmażyć posiekaną cebulę oraz cykorię.
Natomiast na drugiej patelni przesmażyć boczek, gdy wytop[i się tłuszcz dodać jabłka oraz łyżkę masła.
Po kilku minutach wymieszać zawartość obu patelni.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Trzymać na małym ogniu ostanie 20 minut.