Składniki: 1 duży kurczak 10 sztuk fig 2 cebule 4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka zmielonego kminku 1 łyżeczka ostrej papryki , lub szczypta chilii 1 łyżeczka pieprzu sól, 2 łyżki octu 4 łyżki oliwy 2-3 liście laurowe Sposób wykonania: W dużym garnku żeliwnym rozgrzewamy olej, smażymy posiekaną drobno cebulę dodajemy posiekany czosnek…
Kategoria: Drób
Indyk
Indyk na gorąco z serem
by Aniela Maksymowicz • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. ugotowanego mięsa z indyka ¼ szkl. masła 5 kromek białego chleba bez skórki 1 łyżka gotowanej słodkiej marynaty 1 łyżka majonezu 5 plastrów żółtego sera 1 puszka anchois Sposób wykonania: Mięso zalać majonezem oraz marynatą. Dokładnie wymieszać. Następnie kromki chleba pokroić na 4 części i podsmażyć je na rozgrzanym maśle wówczas układać…
Indyk
Filety z indyka w zielonym sosie
by Janina Owczarczyk • • 0 Comments
Składniki: 4 filety z piersi indyka 50 dag mrożonego groszku 1 łyżka suszonej mięty 2 łyżki masła 2 łyżki tłustej śmietany 4 jajka posiekana natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Groszek oraz mięte zalać wodą i gotować około 5 minut po czym je odcedzić i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać do niej masło oraz…
Gęś
Gęś pieczona w kapuście
by Karolina Bis • • 0 Comments
Składniki: 1 sprawiona gęś 1,5 kg kiszonej kapusty 2 cebula 2 łyżeczki kminku cukier sól pieprz Sposób wykonania: Z gęsi odciąć skrzydła oraz szyję po czym natrzeć ją utłuczonym kminkiem oraz solą. Przełożyć do brytfanny i wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i upiec. W trakcie pieczenia co jakiś czas nakłuć skórkę…
Udka z kuczaka
Udka z kurczaka z cukinią
by Waldek Poliński • • 0 Comments
Składniki: 12 udek kurczaka 65 dag cukinii 15 dag małych cebulek 1 cytryna 4 łyżki cukru 4 łyżki oliwy 2 łyżeczki suszonego tymianku sok z 1cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Udka oprószyć sola oraz pieprzem po czym obsmażyć je na rozgrzanej oliwie. Następnie posypać je cukrem i trzymać na ogniu do momentu aż się rozpuści,…