Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony kurczak z figami

Składniki:

  • 1 duży kurczak
  • 10 sztuk fig
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki , lub szczypta chilii
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól,
  • 2 łyżki octu, 4 łyżki oliwy
  • 2-3 liście laurowe

Sposób wykonania:

  1. W dużym garnku żeliwnym rozgrzewamy olej, smażymy posiekaną drobno cebulę dodajemy posiekany czosnek i liście laurowe. Kurczaka dzielimy na porcje,  nacieramy przyprawami  i układamy w garnku. W koło układamy figi, całość skrapiamy octem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Gotowe danie wykładamy na długi półmisek , do każdej porcji dokładamy po jednej fidze i posypujemy posiekaną natką zielonej pietruszki. Dobrze smakuje z ryżem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *