Składniki:
- 1 sprawiona gęś
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 2 cebula
- 2 łyżeczki kminku
- cukier
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Z gęsi odciąć skrzydła oraz szyję po czym natrzeć ją utłuczonym kminkiem oraz solą.
Przełożyć do brytfanny i wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i upiec.
W trakcie pieczenia co jakiś czas nakłuć skórkę widelcem aby tłuszcz mógł wypłynąć.
Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę aby mięso się zarumieniło.
W między czasie na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę po czym dodać kapustę i dusić kilka minut.
Doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Gotową gęś podzielić na porcje.
Połowę kapusty ułożyć w brytfannie, ułożyć na niej gęś i przykryć pozostałą kapustą.
Ponownie wstawić do piekarnika na około 15 minut.