Składniki:
- Tortille:
- 20 dkg mąki pszenne
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 10 dkg masła lub margaryny
- szczypta soli
- 50 dkg wołowiny (rozbratel)
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka mieszanki dowolnych warzyw, fasoli i kukurydzy
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 1 oczyszczona papryka jalapano
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- szczypta mielonego kminku
- sól
Farsz:
Sposób przyrządzenia:
Tortille:
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dodajemy miękkie masło i wyrabiamy. W trakcie wyrabiania dolewamy wodę
Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do nylonowego woreczka i odstawiamy na 20 min. w chłodne miejsce.
Schłodzone, odstane ciasto dzielimy na 10 części.
Formując je w kulki.
Na stolnicę wysypujemy nieco mąki, wałkujemy przykrywając folią na cienkie placki.
Rozgrzewamy mocno specjalną płaską patelnię lub patelnie teflonową.
Pieczemy (bez tłuszczu!) placki 1 min. po każdej stronie. Placki muszą być zupełnie jasne, tylko na wybrzuszeniach ciemniejsze.
Upieczone tortille odkładamy na talerz, szczelnie zawijamy i odstawiamy do lodówki.
Farsz:
Umyte i osuszone mięso, obieramy z błon, tłuszczu, kroimy w kostkę.
W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy wołowinę, przyprawy i dusimy podlewając wodą na wolnym ogniu aż wołowina zupełnie zmięknie.
Kawałki mięsa dzielimy za pomocą dwóch widelców, rozrywając je wzdłuż włókien, dodajemy pozostałe składniki, podlewamy wodą.
Dusimy aż będą miękkie a sos maksymalnie odparuje.
Schłodzone tortille wyjmujemy z lodówki. kładziemy je jeszcze raz na gorącą patelnię, ogrzewając je dosłownie kilkanaście sekund po każdej stronie. Będą elastyczne i gorące.
Na każdy nakładamy farsz.
Zawijamy boki do środka.
Zwijamy w rulon.
Powodzenia i smacznego.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Tadeusz
1 comment for “Buritto z wołowiny – krok po kroku”