Składniki:
- grube żeberka wieprzowe
Marynata:
- ½ szklanki oleju
- 3 łyżki soli
- 2 łyżki ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka ulubionych ziół
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- ½ łyżeczki cynamonu
Sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego drobno selera naciowego
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 3 łyżki keczupu
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka sosu Worcester
- 1 łyżka mielonej gorczycy
Sposób przyrządzenia:
Przygotować marynatę. (wystarcza na około 3 kg żeberek) Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić. Wszystkie składniki marynaty rozmieszać w Benderze. Tak przygotowaną masą natrzeć dokładnie żeberka, odłożyć w chłodne miejsce na 6 godzin. Grillować na średnio nagrzanym grillu przez około 1 godzinę, kilkakrotnie obracając. Upieczone płaty żeberek podzielić na porcję.
W międzyczasie przyrządzić sos:
Na patelni rozgrzać masło, dodać seler i cebulę, dusić kilka minut. Dodać pozostałe składniki, dusić razem około 15 minut stale mieszając.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Roman