Do grillowania przydatne są pory o średnicy do 15 milimetrów, użycie grubszych spowoduje że zewnętrzna warstwa się zwęgli, a środek pozostanie surowy.
Składniki:
- 6 porów na porcję
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- pęczek zielonej cebulki
- 1 szklanka twarogu śmietankowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, cukier
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Odciąć z pora białą cześć, bardzo dokładnie umyć i osuszyć, przyciąć korzonki, wyrównać górę. Każdą porcję porów nabijamy na dwa patyczki do grillowania tworząc rodzaj maty, lekko przyprawiamy i smarujemy obficie oliwą. Pieczemy na średni gorącym grillu przez 5 do 7 minut obracając. Podajemy z sosem serwowanym w sosjerce
Sos:
Twaróg zmiksować z jogurtem, dodać bardzo drobno pokrojoną zieloną cebulkę, przyprawić, wymieszać.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Roman