Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bażant marynowany

 

 

Skład:

  • 1 bażant
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka utłuczonych przypraw (ziele angielskie, pieprz, szałwia, estragon, bazylia, skórka otarta z cytryny)
  • 5dkg słoniny
  • 1 szklanka wina białego wytrawnego
  • 1 łyżka masła
  • sok z cytryny
  • sól

Sposób wykonania:
Skruszałego, obskubanego i wypatroszonego bażanta umyć dokładnie, osuszyć i natrze wewnątrz i z zewnątrz zmiażdżonymi przyprawami i wymieszanymi z solą. Ułożyć w misce zalać octem wymieszanym z 1/2 szklanki przegotowanej wody, przykryć i pozostawić na 2-3 godziny. Wyjąć z zalewy, obłożyć na desce słoniną pokrojoną w plasterki, obwiązać bawełniana nitką, zawinąć w folie aluminiowa i wstawić w brytfannie do piekarnika. Gdy się zarumieni, rozwinąć, przełożyć do rondla, podlać winem i udusić na wolnym ogniu. Pokroić na porcję (piersi w plasterki) i ułożyć na półmisku, formując kształt tuszki, ozdabiając sałatą i jarzębiną marynowaną. Posmarować na wierzchu masłem utartym z sokiem z cytryny.

 

Podawać z ziemniakami i surówkami.   

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *