Składniki:
- 1 mała czerwona cebula
- 1.5 kg słodkiego dojrzałego arbuza
- 250g sera feta
- 2-4 limonki (zależnie od ilości soku)
- Pęczek pietruszki I pęczek mięty
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek (extra virgin)
- 100g czarnych oliwek (bez pestek)
- czarny pieprz
Wykonanie:
Obierz i pokrój w cieniutkie półksiężyce, w małe miseczce wymieszaj z sokiem z limonki.
Arbuza z usuniętą skórą i pestkami pokrój w trójkątne kawałki o wymiarze około 4 cm, pokrój fetę w podobne kawałki i umieść razem w większej płaskiej misce. Poodrywaj listki pietruszki tak, aby była i wymieszaj z pokrojonymi listami mięty.
Dodaj moczoną w limonce cebulę, oliwki i oliwę.
Wymieszaj wszystko delikatnie tak, aby nie „porozwalać” fety i arbuza.
Posyp świeżo mielonym pieprzem. Spróbuj czy nie potrzeba więcej soku z limonki.
Smacznego. Acha wystarczy gdzieś na 8 porcji, więc jeśli potrzeba mniej podziel sobie odpowiednio ilości składników.