Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z arbuza, fety i czarnych oliwek

Składniki:

  • 1 mała czerwona cebula
  • 1.5 kg słodkiego dojrzałego arbuza
  • 250g sera feta
  • 2-4 limonki (zależnie od ilości soku)
  • Pęczek pietruszki I pęczek mięty
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek (extra virgin)
  • 100g czarnych oliwek (bez pestek)
  • czarny pieprz

 
Wykonanie:
Obierz i pokrój w cieniutkie półksiężyce, w małe miseczce wymieszaj z sokiem z limonki.
Arbuza z usuniętą skórą i pestkami pokrój w trójkątne kawałki o wymiarze około 4 cm, pokrój fetę w podobne kawałki i umieść razem w większej płaskiej misce. Poodrywaj listki pietruszki tak, aby była i wymieszaj z pokrojonymi listami mięty.
Dodaj moczoną w limonce cebulę, oliwki i oliwę.
Wymieszaj wszystko delikatnie tak, aby nie „porozwalać” fety i arbuza.
Posyp świeżo mielonym pieprzem. Spróbuj czy nie potrzeba więcej soku z limonki.

Smacznego. Acha wystarczy gdzieś na 8 porcji, więc jeśli potrzeba mniej podziel sobie odpowiednio ilości składników.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *