Składniki:
- – 0,7 – 1 kg schabu (lub karczku) najlepiej z 5 mm warstewką tłuszczu
– 6 duże pietruszki obrane i pocięte wzdłuż
– 6 małych czerwonych cebulek (obranych)
– sól i świeżo mielony pieprz
– 2 garści świeżej szałwii (opcjonalnie)
– 1 kopiata łyżeczka mielonego ziela angielskiego
– 1/2 utartej gałki muszkatołowej (1 łyżeczka)
– 2 obrane ząbki czosnku
– utarta skórka z 1 pomarańczy
– 150g masła
– 6 dobrych jabłek
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Jeśli na mięsie jest warstewkę tłuszczu ponacinaj lekko mięso. Posól, popieprz i włóż na około 15-20 minut do piekarnika.
W między czasie podgotuj pietruszkę i cebulę przez około 5 minut w osolonej wodzie.
W moździerzu utłuc dokładnie ziele angielskie, gałkę muszkatołową, pieprz, czosnek, sól, utartą skórkę z pomarańczy i szałwię. Umieść mieszankę przyprawa w misce i wymieszaj z masłem.
Jabłka ponacinaj tak, aby nie popękały w trakcie pieczenia i usuń środek jabłka nie robiąc jednak dziur na wylot. Umieść mieszankę masła z przyprawami w wydrążonych jabłkach, jeśli pozostała jeszcze masło nasmaruj nim mięso.
Ułóż jabłka stroną z masłem do dołu, dodaj podgotowane cebule i pietruszkę i umieść mięso na górze. Piec przez godzinę, jednak po pół godzinie wyciągnij z piekarnika, zdejmij mięso i postaraj delikatnie pokryć pietruszkę i cebule sokami z pieczenia, umieść z powrotem mięso i piec przez pozostałe ½ godziny w temperaturze 180 stopni.
po umieszeniu wyciągnij mięso na 5 minut aby odpoczęło i potnij na w miarę cienkie plasterki, podaj z pieczonymi jarzynami i jabłkami.
Składniki na około 6 porcji.