Składniki:
- 1 kg baraniny
- 1 szkl octu
- pęczek włoszczyzny
- główka kapusty włoskiej
- 5 dag słoniny
- łyżka masła
- łyżka mąki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- koper
Sposób wykonania:
- Ocet doprowadzić do wrzenia po czym sparzyć nim baraninę.
Następnie natrzeć solą solą oraz pieprzem.
Natomiast warzywa obrać i pokroić w plasterki.
Warstwę warzyw ułożyć w dużym garnku, ułożyć na nich mięso i podlać całość wodą.
Dusić na małym ogniu około 1,30 minut.
W połowie duszenia dodać kapustę podbieloną na ćwiartki oraz słoninę pokrojoną kostkę.
Nadal dusić do miękkości wszystkich składników.
Wówczas mięso wyjąć a sos z warzyw, który powstał podczas duszenia zaprawić mąką przesmażoną na maśle.
Chwilę gotować do zgęstnienia i powstałym sosem polać baraninę.
Przed podaniem posypać jeszcze posiekanym koperkiem.
Liczba porcji: 4