Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń barania w śmietanie

 

Składniki:

  • ½ kg baraniny
  • 4 łyżki oleju
  • 5 dag słoniny
  • cebula
  • łyżka mąki
  • 1 szkl octu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlać ocet oraz 1 szklankę wody, doprowadzić do wrzenia.
    Wówczas włożyć mięso i dodać przyprawy.
    Odstawić  w chłodne miejsce na całą noc.
    Następnego dnia wyjąć mięso z zalewy i naszpikować słupkami słoniny.
    Prószyć je solą i posypać mąką po czym obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu.
    Obsmażone mięso podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem.
    Gdy jest już prawie miękkie wlać do niego śmietanę wymieszana z mąka.
    Gotować jeszcze chwile do zgęstnienia sosu.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *