Składniki:
- 40 dkg zielonych pomidorów
- 3 rozgniecione owoce jałowca
- 2 rozgniecione goździki
- 6 rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu
- 15 dkg obranej cebuli
- 1 jabłko
- 5 dkg rodzynek
- 2 łyżki octu winnego
- 3 obrane ząbki czosnku
- ¼ szklanki bulionu drobiowego
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić. Pomidory drobno pokroić. Wszystkie składniki doprowadzić w rondlu do wrzenia, powoli gotować cały czas mieszając 45 minut, zmiksować blenderem, ewentualnie przyprawić, wymieszać. Przełożyć do czystych słoiczków, przechowywać w lodówce.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Gabrysię Radosz