Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak marynowany w solance

Składniki:

  • 1 l wody
  • ½ szkl. soli
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 udka kurczaka
  • ¼ szkl. syropu klonowego
  • ¼ szkl. musztardy

Sposób wykonania:

  1. Do wody wsypać sól i wrzucić rozgnieciony czosnek po czym gotować ok. 5 minut, wówczas zdjąć wodę z ognia i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    Do zimnej solanki włożyć udka kurczaka i odstawić na 4 golizny.
    Po tym czasie udka kurczak osuszyć i skropić syropem klonowym wymieszanym z musztardą.
    Następnie ułożyć udka w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *