Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak curry z kawałkami gruszek i jabłka

Składniki:

  • 60 dag piersi z kurczaka
  • 20 dag marchewki
  • 2 gruszki
  • 2 jabłka
  • papryczka czuszka
  • 3 łyżki oleju
  • 100 ml białego wina
  • 1 szkl. śmietany 36%
  • szczypta cynamonu
  • curry
  • imbir
  • sól
  • biały pieprz

Sposób wykonania:

  1. Piersi kurczaka natrzeć imbirem, solą oraz pieprzem po czym pokroić w kostkę i obsmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas oprószyć go curry i zalać winem.
    Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 10 min.
    W między czasie obrane gruszki i jabłka pokroić w cząstki a marchewkę w plasterki, wrzucić wszystko do kurczaka.
    Wlać jeszcze śmietanę i dusić jeszcze ok. 15 min co jakiś czas mieszając.
    Na koniec doprawić do smaku imbirem, cynamonem, solą oraz pieprzem.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Jola J

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *