Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki drobno posiekanej cebuli
- 1 szklanka pokrojonych łodyg selera naciowego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 4 szklanki bulionu mięsnego
- 4 szklanki pokrojonych pomidorów (obrane ze skóry)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 8 szklanek mrożonego lub Świerzego mixu jarzynowego takich jak marchew, kukurydza, fasolka szparagowa, zielony groszek, ziemniaki, cukinia i inne wg wyboru
Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć 5 minut mieszając. Dodać bulion, pomidory i koncentrat pomidorowy i powoli gotować około 20 minut. Dodać mix warzywny, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować około 25 minut, rozcieńczyć wrzątkiem do pożądanej gęstości. Przyprawić i jeszcze chwilę gotować. Podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany i posiekanej zieleniny.
Zdziwi Was pewnie że podałam skład na tak dużą porcję. Otóż zupa ta znakomicie nadaje się do zamrażania. Zamrożona w odpowiednio dużych, dokładnie umytych, plastikowych pojemnikach może być przechowywana do 30 dni.