Składniki:
- 30 dkg białej kapusty
- 1 duży czerwony burak
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 10 dkg boczniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu 3%
- liść laurowy
- sól, pieprz
- 1 litr wywaru mięsnego
Sposób przyrządzenia:
Kapustę, obrany burak, cebulę i marchewkę pokroić w słomkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Boczniaki jeśli małe pozostawić w całości, większe podzielić na części. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, poddusić na nim marchew i cebulę, dodać do wywaru, dodać też kapustę i powoli gotować. Po 15 minutach dodać boczniaki. Na reszcie oleju udusić buraki z dodatkiem octu, dusić tak długo mieszając aż zmiękną. Zupę przyprawić do smaku, dodać pokrojoną zieleninę i ewentualnie kwaśną śmietanę.