Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapuśniak z grzybami

Składniki:

    • 1 nieduża biała kapusta
    • 2 cebule
    • 1 liść laurowy
    • 50 dkg grzybów leśnych lub pieczarek
    • 1 pietruszka
    • 1 marchewka
    • 3 łyżki oleju
    • sól, pieprz
    • kwaśna śmietana
    • 1 łyżka mąki
    • 2 litry wywaru mięsnego


    Sposób przyrządzenia:
    Grzyby oczyścić, pokroić, przyrumienić na łyżce oleju. Wywar doprowadzić do wrzenia, dodać grzyby. Kapustę, pietruszkę, marchewkę i cebulę pokroić w słomkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i zeszklić na nim cebulę i marchewkę, dodać do wywaru. Dodać też kapustę i pietruszkę oraz liść laurowy. Gotować powoli aż składniki zupy zmiękną. Na pozostałym oleju przygotować z mąki zasmażkę, schłodzić dodać do zupy. Przed podaniem dodać zieleninę i zabielić kwaśną śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *