Składniki:
- 1 nieduża biała kapusta
- 2 cebule
- 1 liść laurowy
- 50 dkg grzybów leśnych lub pieczarek
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- kwaśna śmietana
- 1 łyżka mąki
- 2 litry wywaru mięsnego
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, pokroić, przyrumienić na łyżce oleju. Wywar doprowadzić do wrzenia, dodać grzyby. Kapustę, pietruszkę, marchewkę i cebulę pokroić w słomkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i zeszklić na nim cebulę i marchewkę, dodać do wywaru. Dodać też kapustę i pietruszkę oraz liść laurowy. Gotować powoli aż składniki zupy zmiękną. Na pozostałym oleju przygotować z mąki zasmażkę, schłodzić dodać do zupy. Przed podaniem dodać zieleninę i zabielić kwaśną śmietaną.