Składniki:
- Ciasto:
-
- 30 dkg mąki
- 10 dkg cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 10 dkg margaryny
- 1 łyżka smalcu
- 1 kg sera (przecisnąć)
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1,5 opakowania białego budyniu (śmietankowy lub waniliowy)
- 2 jajka
- 4 żółtka
Sposób przyrządzenia:
Z podanych składników wyrobić ciasto. Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej pergaminem formy. Ser wymieszać ze wszystkimi podanymi składnikami ( budyniu nie gotować tylko wsypać do masy serowej)i przelać na przygotowane wcześniej ciasto. Pieczemy około 55 min w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie z białek które nam pozostały ubijamy sztywną pianę ,wylewamy na ciasto i pozostawiamy w piecu jeszcze jakieś 15 min.