Skład:
- 1 bażant
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka utłuczonych przypraw (ziele angielskie, pieprz, szałwia, estragon, bazylia, skórka otarta z cytryny)
- 5dkg słoniny
- 1 szklanka wina białego wytrawnego
- 1 łyżka masła
- sok z cytryny
- sól
Sposób wykonania:
Skruszałego, obskubanego i wypatroszonego bażanta umyć dokładnie, osuszyć i natrze wewnątrz i z zewnątrz zmiażdżonymi przyprawami i wymieszanymi z solą. Ułożyć w misce zalać octem wymieszanym z 1/2 szklanki przegotowanej wody, przykryć i pozostawić na 2-3 godziny. Wyjąć z zalewy, obłożyć na desce słoniną pokrojoną w plasterki, obwiązać bawełniana nitką, zawinąć w folie aluminiowa i wstawić w brytfannie do piekarnika. Gdy się zarumieni, rozwinąć, przełożyć do rondla, podlać winem i udusić na wolnym ogniu. Pokroić na porcję (piersi w plasterki) i ułożyć na półmisku, formując kształt tuszki, ozdabiając sałatą i jarzębiną marynowaną. Posmarować na wierzchu masłem utartym z sokiem z cytryny.
Podawać z ziemniakami i surówkami.