Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak nadziewany pychotka

 

Składniki:

  • 1 kurczak o wodze około 2 kg
  • 1 mały kalafior
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • kilka małych marchewek
  • kiełki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Farsz:

  • 15 dag wieprzowiny
  • 10 dag wołowiny
  • 1 cebula
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 1 gruby naleśnik
  • 1 sucha bułka kajzerka
  • 4 ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • natki pietruszki
  • masło
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz czarny

Sos pieczarkowy

  • 25 dag pieczarek
  • 10 dag śmietany
  • 1 szklanka bulionu z kostki
  • 1 cebula
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz

Sposób przygotowania:
Kurczaka bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć w połowie skrzydełka i ¾ szyjki. Czosnek obrać, zgnieść w prasce, rozetrzeć solą i pieprzem i tą pastą dokładnie natrzeć kurczaka na zewnątrz i wewnątrz, odstawić do lodówki. Przygotować farsz. Wołowinę i wieprzowinę pokroić, udusić na oliwie z dodatkiem cebuli i czosnku.. Umytą wątróbkę usmażyć na maśle. Uduszoną wołowinę, wieprzowinę i dodatki, namoczoną i odciśniętą bułkę, ¾ usmażonej wątróbki, natkę pietruszki zemleć w maszynce do mięsa. Pozostałą wątróbkę pokroić w kostkę. Naleśnik w gruby makaron. Wszystkie składniki, przyprawić, dodać jajka, delikatnie wymieszać i napełnić masą wnętrze kurczaka, zaszyć białą bawełnianą nicią. Natrzeć oliwą, ułożyć w brytfannie, podlać wodą i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 2 godz. Polewać kilkakrotnie powstałym sosem w połowie pieczenia obrócić. Przygotować sos pieczarkowy. Kalafiora i marchewki ugotować tak aby były chrupkie. Paprykę oczyścić, pokroić w pierścienie. Pomidory sparzyć, pokroić w plastry. Paprykę i pomidory obsmażyć na oliwie. Miękkiego kurczaka wyjąć, pokroić w plastry. Podawać polane obficie sosem pieczarkowym, obłożone dodatkami, udekorowane zieleniną i kiełkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *