Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 pęczek włoszczyzny
- puszka zielonego groszku
- 2 łyżki żelatyny
- sól, pieprz do smaku
- majonez
- marynowane pieczarki
- 1 cytryna
Sposób przyrządzenia:
Włoszczyznę dokładnie umyć,obrać,nie rozdrabniać.Mięso opłukać.Na włoszczyźnie i mięsie ugotować rosół ,przyprawić do smaku solą i pieprzem.Wyjąć mięso,wystudzić i drobno pokroić.Łyżką cedzakową wyjąć włoszczyznę,marchewkę pokroić w drobną kostkę.Żelatynę starannie wymieszać z zimnym rosołem ,gdy napęcznieje,podgrzać do wrzenia.Do foremek włożyć pokrojoną marchewkę,odsączony groszek i pokrojone mięso z kurczaka .Zalać galaretką ,schłodzić w lodówce. Galaretkę wyłożyć na tależyk ,ozdobić niewielką ilością majonezu ,całymi pieczarkami i plasterkami cytryny.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Myszka