Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- czerwona papryka
- cebula
- 20 dag pieczarek
- 10 dag żółtego sera
- pół pęczka szczypiorku
- 3 łyżki płatków kukurydzianych
- 2łyżki mąki
- jajko
- 3 ugotowane ziemniaki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego –
- sól i pieprz do smaku –
- olej do smazenia
Sposób wykonania:
Piersi kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdą pierś naciąść tak,aby powstała dość głęboka kieszeń.Mięso natrzeć dokładnie solą i pieprzem.Pieczarki,cebulę oraz paprykę oczyścić,drobno posiekać.Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pieczarki z cebulą, obsmażyć,dodać paprykę oraz posiekany szczypiorek .Przez chwilę smażyć razem.Doprawić do smaku solą i pieprzem .Patelnię zdjąć z ognia,farsz wymieszać ze startym serem.Przygotowane kieszonki napełnić farszem,brzegi starannie spiąć wykałaczkami.Wymieszać mąkę z płatkami kukurydzianymi.Mięso panierować w jajku i mące z płatkami.Smażyć na złoty kolor. Ziemniaki przepuścić przez praskę,wymieszać z jogurtem. Szprycką wycisnąć na blachę ozdobne kleksy.Piec 10 min w temp 180 st .podawać z kieszonkami .
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Myszka