Składniki:
- 11/2 kg schabu
- 2 łyżki oleju
- szklanka czerwonego wina
- ½ litra bulionu
- 8 dkg rodzynek
- 6 dkg migdałów
- 6 dkg mielonych migdałów
- sól, pieprz do smaku
- szczypta cynamonu
Sposób wykonania:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać olej, włożyć mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Wlać bulion i wino, dodać rodzynki i dwie szczypty cynamonu. Przykryć i dusić na małym ogniu około godziny. Migdały wrzucić na 3 minuty do wrzącej wody, odcedzić, przelać zimną wodą i zdjąć skórki, zrumienić na patelni bez tłuszczu. Mięso wyjąć. Mielone migdały wsypać do sosu z duszenia, gotować 5 minut. Schab pokroić w plastry, polać sosem migdałowym i posypać prażonymi orzechami.