Smaczne i niedrogie, dla każdego miłosnika grilla, nadają się jako dodatek do mięś lub potrawa sama w sobie.
Składniki:
- pieczywo tostowe
- kostka masła
- 2 duże lub 3 małe ząbki czosnku
- posiekana natka pietruszki
- sól
- żółty ser w plastrach
Sposób przygotowania:
Czosnek przeciskamy przez praskę, do miseczki i ucieramy z solą, następnie dodajemy masło i natkę pietruszki i dokladnie wszystko ze sobą mieszamy – dobrze jest wyjąć masło z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem aby nie było zbyt twarde i łatwo dało się wymieszać z czosnkiem, solą i natką pietruszki grillowanie: pieczywo po jednej stronie smarujemy masełkiem czosnkowym i wrzucamy na grilla posmarowaną strona do góry. Należy zarumienić grzanki od spodu do momentu gdy masełko roztopi się i wsiąknie w grzankę. Wtedy trzeba grzankę odwrócić i położyć na niej plaster sera żółtego. Grzanki grillować do momentu stopienia sera. Podawac natychmiast same lub jako dodatek do innych potraw. Palce lizać 🙂 Uwaga grill nie może być zbyt gorący gdyż bardzo łatwo taką grzankę spalić.
Smacznego
6 comments for “Grzanki czosnkowe z serem”