Składniki:
- 100 ml majonezu
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka śmietany
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
- cukier
Składniki: 10 ząbków czosnku 10 goździków 2 listki laurowe ½ łyżeczki cukru ½ l białego wytrawnego wina Sposób wykonania: Ząbki czosnku obrać po czym w każdy wbić po jednym goździku. Następnie przełożyć je do rondelka i zalać je winem. Dodać jeszcze listki laurowe oraz cukier. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż połowa…
Składniki: 2 ząbki czosnku sól 10 dag masła Sposób wykonania: Czosnek posiekać i utrzeć razem z masłem. Doprawić do smaku solą.
Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Fasolę z puszki wytrząsnąć na sito, wypłukać, obsączyć. W rondlu roztopić masło, dodać obrany, drobno pokrojony czosnek, chwilkę smażyć. Dodać fasolę, przyprawy, łyżkę wody, podgrzewać mieszając 10 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.