Składniki:
- 6 kromek chleba
- 2 łyżki masła
- 3-4 ząbki czosnku
- zioła oregano, bazylia
Składniki: 40 dkg szynki drobiowej 1 duża papryka czerwona 1 duża papryka zielona 1 duża papryka żółta 7 szt ogórków- korniszony słoiczek cebulek szalotek 1 słoiczek czosnku włoskiego w oleju 1 pęczek zielonego kopru natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Szynkę kroimy w grubą kostkę. Paprykę płuczemy usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cieniutkie paseczki. Ogórki konserwowe kroimy…
Składniki: 10 ag masła 4 ząbki czosnku Sposób wykonania: Ząbki czosnku obrać po czym dokładnie rozgnieść. Następnie dodać do masła i całość dokładnie zmiksować. Uformować z masła małe kulki, które wstawić do lodówki na 15 minut.
Składniki: agrest ząbki czosnku Marynata: 1 szklanka wody 1 łyżka soli 1 łyżka cukru ½ szklanki octu 5% pieprz ziarnisty Sposób przyrządzenia: Czosnek i agrest umyć, obsączyć. Wszystkie składniki marynaty przegotować i schłodzić. W czystym słoju układać czosnek i agrest, zalać marynatą, szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Składniki: 1 kg śledzi matiesy 2-3 ząbki czosnku jak ktoś lubi można więcej cytryna tymianek oliwa lub dobry olej Sposób przyrządzenia: Śledzie wymoczyć, cytrynę sparzyć, czosnek bardzo drobno posiekać, śledzie podzielić na dzwonka. wszystko układać w słoju warstwami tj. na dno warstwa śledzi trochę posiekanego czosnku posypać tymiankiem położyć plasterek cytryny, wlać trochę oleju i…