Składniki: 1/2 kg filetów matjasów 5 ząbków czosnku 1 garść majeranku 3/4 szklanki oliwy Sposób przyrządzenia:Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim pokrojone śledzie.Posypać majerankiem układać w szklanym naczyniu,zalewając oliwą.Wstawić do lodówki na dobę.Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Ila
Tag: czosnkowe
Grill
Grzanki czosnkowe z serem
by vladdraco • • 6 komentarzy
Smaczne i niedrogie, dla każdego miłosnika grilla, nadają się jako dodatek do mięś lub potrawa sama w sobie. Składniki: pieczywo tostowe kostka masła 2 duże lub 3 małe ząbki czosnku posiekana natka pietruszki sól żółty ser w plastrach Sposób przygotowania: Czosnek przeciskamy przez praskę, do miseczki i ucieramy z solą, następnie dodajemy masło i natkę…
Dodatki
Masło czosnkowe-ziołowe
by mudzia • • 0 Comments
Składniki: 1/2 kostki masła śmietankowego czosnek (kilka ząbków) łyżka ziół prowansalskich świeże zioła natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Masło lekko rozpuścić np. wstawić na kilka sekund do mikrofalówki( tak aby łatwo było rozmieszać składniki). Wcisnąć kilka ząbków czosnku i wymieszać. Dodac szczyptę ziół prowansalskich, odrobinę soli i pieprzu. Odstwić i czekac aż masa spowrotem…
Przekąski
Pieczywo czosnkowe
by Daga • • 0 Comments
Skład: bagietka czosnek masło posiekana natka pietruszki szczypta soli Sposób przyrządzenia: Bagietkę kroimy ukośne na kawałki grubości około 2cm. W miseczce ucieramy masło z sokiem cytrynowym, solą i zmiażdżonym czosnkiem. Wsypujemy drobniutko posiekaną natkę pietruszki i wszystko mieszamy. Kawałki pieczywa smarujemy przyprawionym masłem i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st C