Składniki:
- 1/2 kostki masła śmietankowego
- czosnek (kilka ząbków)
- łyżka ziół prowansalskich
- świeże zioła
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Masło lekko rozpuścić np. wstawić na kilka sekund do mikrofalówki( tak aby łatwo było rozmieszać składniki). Wcisnąć kilka ząbków czosnku i wymieszać. Dodac szczyptę ziół prowansalskich, odrobinę soli i pieprzu. Odstwić i czekac aż masa spowrotem zacznie gęstnieć. Co pewien czas trzeba mieszać bo inaczej przyprawy opadną na dół. Pod koniec dodajemy troszeczkę świeżych ziół i natki pietruszki. Idealne do pieczonych ziemniaków, tostów czy pieczywka z grilla. Jeżeli nie mamy świeżych ziół należy dodać więcej ziół prowansalskich bądż też jakieś innej mieszanki.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)