Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie z czosnkiem i tymiankiem

Składniki:

  • 1 kg śledzi matiesy
  • 2-3 ząbki czosnku jak ktoś lubi można więcej
  • cytryna
  • tymianek oliwa lub dobry olej

Sposób przyrządzenia:
Śledzie wymoczyć, cytrynę sparzyć, czosnek bardzo drobno posiekać, śledzie podzielić na dzwonka. wszystko układać w słoju warstwami tj. na dno warstwa śledzi trochę posiekanego czosnku posypać tymiankiem położyć plasterek cytryny, wlać trochę oleju i kłaść następną warstwę i tak do końca. W innej wersji zamiast cytryny można śledzie po wymoczeniu zalać słabą zalewą octową i postępować jak w poprzedniej wersji oczywiście bez cytryny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *