Odgrzewane kotlety nie kojarzą się z niczym przyjemnym, ale zapewniam, że po wypróbowaniu tego pomysłu zmienicie zdanie. Ponadto wyglądają niezwykle efektownie. Wcześniej należy usmażyć odpowiednią liczbę kotletów (na przykład poprzedniego dnia). Polecam sznycle z filetów drobiowych, rozbite i panierowane w mące (nie w bułce tartej) i w jajku. Smażyć należy na sklarowanym maśle. Należy smażyć…
Tag: przyjęcie
Zakąski
Śledzie z czosnkiem i tymiankiem
by waldek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg śledzi matiesy 2-3 ząbki czosnku jak ktoś lubi można więcej cytryna tymianek oliwa lub dobry olej Sposób przyrządzenia: Śledzie wymoczyć, cytrynę sparzyć, czosnek bardzo drobno posiekać, śledzie podzielić na dzwonka. wszystko układać w słoju warstwami tj. na dno warstwa śledzi trochę posiekanego czosnku posypać tymiankiem położyć plasterek cytryny, wlać trochę oleju i…
Zakąski
Pasztet z zająca
by Oleczka 85 • • 0 Comments
Składniki:
- przodek zająca z podrobami
- 25 dag tłustej wieprzowiny (najlepiej podgardle wieprzowe)
- 5 dag słoniny
- pietruszka
- marchew
- cebula
- kilka sztuk suszonych grzybków
- bułka
- 4 jaja
- 25 dag wątróbki cielęcej
- kieliszek koniaku
- wędzona słoninka do wyłożenia formy
- sól
Produkty Kamis:
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 1-2 liście laurowe
- gałka muszkatołowa
- pieprz czosnkowy
- imbir
Zakąski
Koreczki śledziowe ze śliwką
by Krystyna • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Gość w dom – nakrywamy stół
by marek • • 0 Comments
Dla wielu osób poprawne nakrycie stołu to coś enigmatycznego. A zasady są bardzo proste. Oto kilka praktycznych rad. Starannie wypolerowane sztućce kładziemy po obu stronach talerza, w takiej kolejności, w jakiej będą używane (przystawki zimne, przystawki gorące, zupy, dania z ryb i mięs, sery, deser, owoce, kawa i herbata). Zasady savoir vivre'u nakazują najpierw używać…