Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grillowanie

Szaszłyki Matyldy

Tym razem przepis na pyszne, soczyste szaszłyki Matyldy. Do ich wykonania będziesz potrzebować: baraniny, oliwy z oliwek, czosnku i soku z cytryny. 
 

Składniki:

  • ½ kg baraniny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
 

Ziemniaki na grillu

Składniki: 10 ugotowanych ziemniaków w mundurkach oliwa z oliwek 2 opakowania twarożku ze szczypiorkiem Sposób przyrządzenia: Ugotowane w mundurkach ziemniaki owinąć, każdy w natłuszczoną oliwą z oliwek folię spożywczą. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie, piec około 15-20 minut. Po upieczeniu rozwinąć folię, naciąć ziemniaki i położyć twarożek ze szczypiorkiem. Podawać zaraz po przyrządzeniu. Przepis na konkurs…

Ananasy z czereśniami z rusztu z rumem

Składniki: 1 puszka odsączonych krążków ananasa 2 łyżki brandy 1 szklanka wiśni z syropu Sposób przyrządzenia: Ananasy rozłożyć na tackach lub foli aluminiowej. 2 Łyżki zalewy wymieszać z alkoholem, skropić ananasy, tacki położyć na rozgrzanym ruszcie. Piec około 10 minut, obrócić na drugą stronę i skropić alkoholem, piec jeszcze moment. Upieczone ananasy wyłożyć na półmisek,…

Banany z rusztu na słodko

Składniki: 5 bananów 1 szklanka wiśni z konfitur cytryna 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka rumu 2 łyżki masła ½ szklanki orzechów laskowych szczypta cynamonu Sposób przyrządzenia: Banany umyć, obrać, przeciąć wzdłuż na pół, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na foli aluminiowej. Masło rozpuścić, dodać płynny miód i rum, dokładnie wymieszać, posmarować banany. Ułożyć na…

Grillowana karkówka z sosem chrzanowym

Składniki: 1 kg karkówki bez kości sól, pieprz chrzanowy sos kilka liści sałaty do dekoracji olej Sposób przyrządzenia; Mięso umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, podzielić na porcje, delikatnie rozbić tłuczkiem, ponacinać z obu stron nożem dla uzyskania estetycznego wzoru. Oprószyć solą i pieprzem, posmarować pędzelkiem namoczonym w oleju i piec na ruszcie około 15-20 minut.…