Składniki:
- 1kg bobu
- 900g młodych ziemniaków
- 80g masła
- garść mięty
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Umyć dokładnie ziemniaki i pokroić w połówki następnie wrzucić do gotującej wody, dodać połowę mięty gotować aż zmiękną, przez około 15 min. Odcedzić.
2. Ugotować bób i obrać ze skórki.
3. Połowę masła rozpuścić na patelni, na małym ogniu, dodać ziemniaki i czarny pieprz.
4. Zwiększyć ogień aż ziemniaki zaczną się rumienić, dodać bób i smażyć ciągle mieszając przez około 5, 6 min
5. Przyprawić do smaku.
6. Wyłożyć do odpowiedniego naczynia. Na wierzch położyć pozostałe masło i mięte.
7. Podawać na gorąco.
2 comments for “Młode ziemniaczki smażone z bobem”