Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 15 dag żółtego sera,
- 15 dag szynki,
- 3 ugotowane na twardo jajka,
- 3 pomidory
- tarta bułka,
- mleko (wg. potrzeby)
- masło,
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę. Dodać sól. pieprz, gałkę i tyle mleka, aby powstało nie za gęste puree. Połowę masy wyłożyć na dno natłuszczonego naczynia, posypać startym żółtym serem i pokrojoną w paski szynką oraz jajkami pokrojonymi w grubszą kostkę. Warstwę tę pokryć drugą częścią puree ziemniaczanego. Wierzch posypać tartą bułką i wiórkami masła. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 1/2 godz. Przed podaniem udekorować pomidorami pokrojonymi w ósemki.