* Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki:
(porcja dla 4 osób)
- Flaki wołowe – 80 dkg
- Cebula (krojona w kostkę) – 1 duża
- Marchew julien – 15 dkg
- Seler julien – 1 szt.
- Por julien – 15 dkg
- Pomidor (krojony w kostkę) – 15 dkg
- Pomidor pelati – 15 dkg
- Bulion z kury – 1 litr
- Imbir – do smaku
- Majeranek – do smaku
- Biały pieprz – do smaku
- Sól do smaku
- Natka pietruszki – 1 łyżka
- Ser parmezan – do smaku
- Szałwia – do smaku
Sposób przyrządzenia:
Flaki dokładnie umyć, następnie ugotować kilkakrotnie zmieniając wodę, na koniec pokroić. W garnku podsmażyć na oliwie warzywa, dodać flaki i bulion. Gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny.
Do flaków wlać zmiksowane pomidory pelati i dodać pomidory krojone w kostkę, gotować około 15 minut.
Na patelni zaparzyć na maśle z odrobiną bulionu imbir, majeranek, szałwię i wlać do flaków. Przygotowane danie doprawić solą i pieprzem.
Podawać na talerzu posypane tartym parmezanem i skropione oliwą z oliwek.
Autor: Grzegorz Goleń