Składniki: 500 g makaronu rigatoni łyżka soli 6 łyżek masła 20 dag sera fontina ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szkl startego parmezanu ½ łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: Ugotować makaron w 6 litrach osolonej wody a półtwardo. Następnie go odcedzić i dodać do niego masło, gałkę muszkatołową i ½ szkl parmezanu. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć…
Tag: kuchnia włoska
Listy
Bruschetta z pomidorami
by Jola Rosiak • • 0 Comments
Listy
Spaghetti z borowikami, pieczarkami i kurczakiem
by Bożena Kuś • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg makaronu spaghetti 2 dkg suszonych borowików 25 dkg pieczarek 2 drobno posiekane ząbki czosnku 4 udka z kurczaka, wyfiletowane, pokrojone w kostkę 1 szklanka śmietany kremówki 1 szklanka tartego parmezanu sól, pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Borowiki zalać 1 szklanką wrzątku, odstawić na 30 minut, odcedzić, grzyby pokroić, wywar zachować. Pieczarki oczyścić, przyciąć…
Zupy
Trippa alla romana – Flaki podawane na sposób rzymski*
by marek • • 0 Comments
* Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: (porcja dla 4 osób) Flaki wołowe – 80 dkg Cebula (krojona w kostkę) – 1 duża Marchew julien – 15 dkg Seler julien – 1 szt. Por julien – 15 dkg Pomidor (krojony w kostkę) – 15 dkg Pomidor pelati – 15 dkg Bulion z kury – 1 litr…
Sałatki
Sałatka nicejska.
by A. • • 0 Comments
Co to znaczy sałatka nicejska, czyli "salat Nicoise". Jest to sałatka z jarzyn z dodatkiem ryby, zwłaszcza tuńczyka i raczej tylko tuńczyka o ile ja wiem. Komponuje się ją z pomidorów, oliwek, ugotowanych i krojonych w kostkę ziemniaków, jajek (na twardo), zielonej sałaty i innych gatunków sałaty "mesclun" czyli mieszanek sałat, można dodać pomidory w…