Składniki:
- 30 dkg makaronu spaghetti
- 2 dkg suszonych borowików
- 25 dkg pieczarek
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 4 udka z kurczaka, wyfiletowane, pokrojone w kostkę
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 szklanka tartego parmezanu
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przyrządzenia:
Borowiki zalać 1 szklanką wrzątku, odstawić na 30 minut, odcedzić, grzyby pokroić, wywar zachować. Pieczarki oczyścić, przyciąć trzony, pokroić w plastry. W dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso, przyprawić solą i pieprzem, smażyć mieszając aż mięso się zarumieni. Dodać czosnek i po chwili dodać borowiki i pieczarki, smażyć kolejne 5 minut aż odparuje wytwarzający się sos. Całość podlać wywarem z grzybów i dusić aż mięso zmięknie, skorygować smak przyprawami, dodać śmietanę. Makaron ugotować wg przepisu producenta, odcedzić, dodać do sosu, wymieszać, posypać parmezanem i parujący podać na stół.