Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti z borowikami, pieczarkami i kurczakiem

Składniki:

    • 30 dkg makaronu spaghetti
    • 2 dkg suszonych borowików
    • 25 dkg pieczarek
    • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
    • 4 udka z kurczaka, wyfiletowane, pokrojone w kostkę
    • 1 szklanka śmietany kremówki
    • 1 szklanka tartego parmezanu
    • sól, pieprz
    • oliwa


    Sposób przyrządzenia:

    Borowiki zalać 1 szklanką wrzątku, odstawić na 30 minut, odcedzić, grzyby pokroić, wywar zachować. Pieczarki oczyścić, przyciąć trzony, pokroić w plastry. W dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso, przyprawić solą i pieprzem, smażyć mieszając aż mięso się zarumieni. Dodać czosnek i po chwili dodać borowiki i pieczarki, smażyć kolejne 5 minut aż odparuje wytwarzający się sos. Całość podlać wywarem z grzybów i dusić aż mięso zmięknie, skorygować smak przyprawami, dodać śmietanę. Makaron ugotować wg przepisu producenta, odcedzić, dodać do sosu, wymieszać, posypać parmezanem i parujący podać na stół.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *