Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasta drożdżowe – krok po kroku

Z ciasta drożdżowego wyrabia się różnego rodzaju słodkie i słone wypieki: bułki, rogaliki, strucle, placki z kruszonką, marmoladą i owocami, babki zwykłe i parzone, kulebiaki, pizze i inne.
Podstawowymi składnikami ciasta drożdżowego są: mąka, mleko lub woda, drożdże. Dodatkowymi: jaja, cukier, tłuszcz, preparaty zapachowe i bakalie lub nadzienie. Środkiem spulchniającym są drożdże powodujące fermentację, podczas której wydziela się dwutlenek węgla napowietrzający ciasto.

Sposób wykonania jednofazowy jest rzadko stosowany. Polega na wymieszaniu wszystkich składników, pozostawieniu do wyrośnięcia i upieczeniu.

Sposób dwufazowy:

1) Przygotowanie formy ( wysmarowanie tłuszczem lub pokrycie natłuszczonym papierem ),
2) Przygotowanie bakalii ( wymycie, sparzenie, rozdrobnienie, oprószenie mąką ),
3) Przygotowanie rozczynu drożdżowego ( roztarcie drożdży z niewielką ilością cukru, mąki i wodą lub mlekiem ), konsystencja powinna być zbliżona do gęstej śmietany,
4) Pozostawienie rozczynu w ciepłym miejscu do wyrośnięcia tj. do dwukrotnego powiększenia objętości,
5) Przesianie mąki i umieszczenie jej w misce, w której wyrabiamy ciasto,
6) Dodanie rozczynu, jaj, mleka lub wody,
7) Wyrobienie ciasta ręką lub mikserem,
8) Dodanie stopionego i ciepłego tłuszczu
9) Ponowne wyrabianie, aż ciasto będzie odstawać od ręki i od ścianek naczynia
10 Dodanie substancji zapachowych i bakalii
11 Przykrycie ciasta ściereczką i pozostawienie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( do dwukrotnego powiększenia )
12) Wypełnienie formy do max. 1/2 wysokości
13) Pieczenie w temp. 150-180°C przez 26min – w zależności od wyrobu
14) Wyjęcie wystudzonego ciasta, polukrowanie lub posypanie cukrem pudrem

3 comments for “Ciasta drożdżowe – krok po kroku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *