Składniki: ½ kg mąki ½ szkl cukru 3 dag drożdży 1 szkl. ciepłego mleka ½ kostki masła ½ kg rabarbaru Sposób wykonania: Drożdże pokruszyć i roztopić z odrobinie mleka, połączyć z łyżką cukru, odstawić na 15 minut. Po tym czasie do maki dodać rozczyn drożdżowy, mleko oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać po czym dodać…
Kategoria: Ciasta drożdrzowe
Ciasta drożdrzowe
Ciasto drożdżowe z marmoladą
by Kinga Dyrcz • • 0 Comments
Składniki: 40 dag mąki 30 dag margaryny 4 żółtka 4 białka 6 dag drożdży sok z ½ cytryny cukier waniliowy marmolada Sposób wykonania: Drożdże posypać cukrem waniliowym i odstawić na 10 minut. W między czasie margarynę posiekać razem z mąką po czym dodać drożdże, żółtka oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wyrobić po czym rozwałkować.…
Ciasta drożdrzowe
Strucla drożdżowa Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: ½ kg mąki 5 dkg drożdży szklanka mleka 2 żółtka 2 jajka 12 dkg cukru 10 dkg masła roślinnego otarta skórka z cytryny Masa makowa: 30 dkg maku 20 dkg cukru 2 białka 5 dkg masła roślinnego aromat migdałowy smażona skórka pomarańczowa 1 szklanka rodzynek ½ szklanki orzechów włoskich Sposób przyrządzenia: Drożdże rozetrzeć w…
Ciasta drożdrzowe
Drożdżowy placek z jabłkiem
by Paulina Waśkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 3 jajka 50 g drożdży 1 szkl. cukru 3szkl. mleka 1 kg mąki kostka masła bułka tarta Kruszonka: kostka masła 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru jabłka Sposób wykonania: Do miski wbić jajka, po czym dodać pokrojone masło oraz pokruszone drożdże. Posypał całość cukrem i zalać mlekiem, nie mieszając odstawić na całą noc. Następnego…
Ciasta drożdrzowe
Ciasto drożdżowe z truskawkami
by Karol Żarnowski • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl. oleju 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 3 jajka szczypta soli 5 dag drożdży ½ kg mąki 300 g truskawek Sposób wykonania: Drożdże rozkruszyć i zalać je mlekiem, dodać jeszcze olej, sól oraz cukier i odstawić na noc. Następnego dnia dodać jajka, nie mieszając ostawić pod przykryciem ponownie na noc. Na drugi…