Składniki: 1 szklanka ciepłego mleka 5 dkg masła 4 dkg drożdży ½ kg drobno zmielonej pszenicy1 jajko 1 ½ cukru waniliowego starta skórka z cytryny 8 dkg miodu Sposób przyrządzenia W garnuszku zagrzać mleko żeby było letnie, rozpuścić drożdże. Mąkę wsypać do miski, dodać masło, jajko, miód, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Zalać rozczynem i…
Kategoria: Ciasta drożdrzowe
Ciasta drożdrzowe
Placek drożdżowy dla leniwych
by Emilia Konkel • • 0 Comments
Ciasto: 2 jajka 1 szkl. cukru ½ kostki masła ½ szkl. mleka 2 łyżki rodzynków 2 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej 50 g drożdży 5 suszonych moreli 2 szkl. mąki masło bułka tarta Dekoracja: 2/3 szkl. cukru pudru sok z cytryny Sposób wykonania: Masło roztopić w ciepłym mleku po czym dodać cukier, jajka oraz…
Ciasta drożdrzowe
Baba czekoladowa drożdżowa
by Daria Walkowiak • • 0 Comments
Składniki: 20 żółtek 1/3 szkl. startej czekolady ¼ szkl. cukru 1 szkl. mąki 30 g drożdży ¼ szkl. wody Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z czekoladą po czym dodać cukier oraz mąkę. Całość dokładnie wyrobić. Następnie drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do ciasta. Ponownie wymieszać. Przelać ciasto do formy do ¾ objętości i…
Ciasta drożdrzowe
Baba biała drożdżowa
by Cecylia Mikulska • • 0 Comments
Składniki: 6 łyżek masła 8 jajek 3 łyżki cukru ¾ szkl. śmietany 35 g drożdży 5 gorzkich migdałów 1 1/5 szkl. mąki ½ łyżeczki soli cukier puder Sposób wykonania: Masło utrzeć do białości po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, cukier, drożdże, śmietankę, migdały, sól oraz mąkę. Całość dokładnie utrzeć po czym dodać białka…
Ciasta drożdrzowe
Keks drożdżowy Ewy
by Ewa Warzeszkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 1/2 litra mleka 1 kg. mąki 2 torebki drożdży dr Otkera 4 jajka 1 szklanka cukru 1/4 kostki margaryny 1 łyżka oleju szczypta soli po jednej szklance bakalii (rodzynki, morele, figi, daktyle, orzechy, migdały, śliwki suszon Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać mleko, dodać tłuszcz, cukier, olej i szczyptę soli, podgrzać aż się wszystko rozpuści.…