Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ciasta drożdrzowe

Ciasto drożdżowe które zawsze się uda

Składniki: 1 szklanka ciepłego mleka 5 dkg masła 4 dkg drożdży ½ kg drobno zmielonej pszenicy1 jajko 1 ½ cukru waniliowego starta skórka z cytryny 8 dkg miodu Sposób przyrządzenia W garnuszku zagrzać mleko żeby było letnie, rozpuścić drożdże. Mąkę wsypać do miski, dodać masło, jajko, miód, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Zalać rozczynem i…

Baba czekoladowa drożdżowa

Składniki: 20 żółtek 1/3 szkl. startej czekolady ¼ szkl. cukru 1 szkl. mąki 30 g drożdży ¼ szkl. wody Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z czekoladą po czym dodać cukier oraz mąkę. Całość dokładnie wyrobić. Następnie drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do ciasta. Ponownie wymieszać. Przelać ciasto do formy do ¾ objętości i…

Baba biała drożdżowa

Składniki: 6 łyżek masła 8 jajek 3 łyżki cukru ¾ szkl. śmietany 35 g drożdży 5 gorzkich migdałów 1 1/5 szkl. mąki ½ łyżeczki soli cukier puder Sposób wykonania: Masło utrzeć do białości po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, cukier, drożdże, śmietankę, migdały, sól oraz mąkę. Całość dokładnie utrzeć po czym dodać białka…

Keks drożdżowy Ewy

Składniki: 1/2 litra mleka 1 kg. mąki 2 torebki drożdży dr Otkera 4 jajka 1 szklanka cukru 1/4 kostki margaryny 1 łyżka oleju szczypta soli po jednej szklance bakalii (rodzynki, morele, figi, daktyle, orzechy, migdały, śliwki suszon Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać mleko, dodać tłuszcz, cukier, olej i szczyptę soli, podgrzać aż się wszystko rozpuści.…