Składniki: 6 jaj 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki cała margaryna 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy dowolne owoce Sposób przyrządzenia: Margarynę rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Ubić pianę z białek a następnie dodawać stopniowo cukier. Miksować tak długo aż nie poczują państwo cukru. Następnie dodajemy żółtka, cukier…
Kategoria: Ciasta drożdrzowe
Ciasta drożdrzowe
Placek drożdżowy z malinami lub truskawkami
by bahus • • 0 Comments
Składniki: 10 g drożdży, 250 g mąki, 2 1/2 łyżki cukru, szczypta soli, 1 jajko, 1 łyżka startej skórki z cytryny, 40 g margaryny, 1 łyżka mleka, 1 łyżeczka margaryny do wysmarowania formy, 3 łyżki cukru, 50 g schłodzonego masła, 500 g malin lub truskawek 200 g śmietany kremówki. Sposób przyrządzenia: Drożdże rozkruszyć, wymieszać z…
Ciasta drożdrzowe
Ciasto drożdżowe z jabłkami i skórką
by trunksql • • 1 Comment
Składniki: Ciasto: • 400g mąki • 30g drożdży • 1 szklanka cukru • szczypta soli • 70g masła • 1 jajo • tłuszcz do wysmarowania formy Skórka: • 100g masła • 150g cukru • zapach waniliowy • 2 łyżki mleka • 100g siekanych migdałow • litrowy słoik smażonych jabłek Sposób przyrządzenia: Ciasto: mleko, drożdże, łyżeczkę…
Ciasta drożdrzowe
Ciasto półfrancuskie drożdżowe – krok po kroku, ilustrowane
by Vjesja • • 4 komentarze
Składniki: 525g mąki 300ml mleka 4 łyżki masła lub margaryny + tłuszcz do smarowania 1 jajo 1 łyżeczka soli ( lub nie ) 2 łyżeczki drożdży instant Sposób przyrządzenia: Wykonujemy ciasto drożdżowe ( przepis "ciasto drożdżowe – krok po kroku ) i pozostawiamy do wyrośnięcia. Kto ma maszynę do chleba, może ją wykorzystać do wyrobienia…
Ciasta drożdrzowe
Ciasta drożdżowe – krok po kroku
by Vjesja • • 3 komentarze
Z ciasta drożdżowego wyrabia się różnego rodzaju słodkie i słone wypieki: bułki, rogaliki, strucle, placki z kruszonką, marmoladą i owocami, babki zwykłe i parzone, kulebiaki, pizze i inne. Podstawowymi składnikami ciasta drożdżowego są: mąka, mleko lub woda, drożdże. Dodatkowymi: jaja, cukier, tłuszcz, preparaty zapachowe i bakalie lub nadzienie. Środkiem spulchniającym są drożdże powodujące fermentację, podczas…