Składniki:
- 10 g drożdży,
- 250 g mąki,
- 2 1/2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 1 łyżka startej skórki z cytryny,
- 40 g margaryny,
- 1 łyżka mleka,
- 1 łyżeczka margaryny do wysmarowania formy,
- 3 łyżki cukru,
- 50 g schłodzonego masła,
- 500 g malin lub truskawek
- 200 g śmietany kremówki.
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z 2 łyżkami letniej wody, posypać odrobiną cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę i sól wsypać do miski. Dodać wyrośnięte drożdże, skórkę cytrynową, cukier margarynę, jajko i 2 łyżki wody. Zagnieść ciasto. Włożyć do podgrzanej, poprószonej mąką miski, przykryć ściereczką, odstawić na 1-2 godz. W ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzać do temp. 230 stopni C. Ciasto nałożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 32 cm Zrobić rant (takie podwyższenie na brzegach), odstawić na 10 min. Brzeg ciasta polać mlekiem, spód oprószyć cukrem i wiórkami schłodzonego masła. Wstawić do piekarnika i piec 20 min. (na jasno brązowy kolor)
Maliny opłukać, osuszyć. Śmietanę ubić na sztywno. Na placku ułożyć maliny, ozdobić śmietaną.