Kruche ciasto:
- 190 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 125 g masła,
- 75 g cukru,
- 2 łyżki mleka,
- 1 jajo
Masa;
- 500 ml mleka,
- 1 op. budyniu waniliowego,
- 500 g kwaśnej śmietany,
- tłuszcz do formy,
- cukier puder
Ciasto:
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, posiekanego masła, cukru, mleka i jaja zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić ok. 30 minut. Tortownicę (26 cm średnicy) natłuścić, wyłożyć ciastem i uformować niewysoki brzeg.
Masa i przygotowanie:
4 łyżki mleka wymieszać z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotować, dodać budyń i ponownie zagotować. Naczynie zdjąć z ognia, budyń wystudzić, co jakiś czas mieszając. Do budyniu dodać śmietanę, wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Na masę budyniowo-śmietanową wyłożyć maliny Ciasto piec ok, 60 minut, wyjąć z piekarnika i wystudzić. Placek podawać oproszony przesianym cukrem pudrem.
1 comment for “Placek śmietanowy z malinami lub truskawkami”