Składniki:
- 600 g świeżych malin
- 1 puszka mleka słodzonego
- 400 ml zimnej kremówki 30%
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
Składniki:
Składniki: 100 g malin 150 g odtłuszczonego jogurtu ½ łyżeczki cukru waniliowego Sposób wykonania; Połowę malin zmiksować razem z jogurtem. Przelać do szklanki. Doprawić do smaku cukrem. Resztę malin lekko rozgnieść dodać do koktajlu.
Składniki: 2 kg świeżo zerwanych malin 25 dkg dkg cukru 0,5 l wody Sposób przyrządzenia: Z cukru i wody ugotować bardzo gęsty syrop. W czasie gotowania starannie usuwać powstającą pianę. Przebrane owoce malin wrzucać pojedynczo do gorącego syropu. Zagotować i natychmiast odstawić na 24 godziny. Po tym czasie smażyć konfiturę na wolnym ogniu przez 45 minut.…
Na terenie Polski występują trzy gatunki malin. Najbardziej popularna jest malina właściwa (Rubus idaeus), kolczasty krzew rosnący dziko w lasach, zaroślach i na zrębach. Jej aromatyczne, czerwone owoce są znane każdemu. Jest to gatunek preferujący miejsca nasłonecznione i żyzne. Czasem występuje jako roślina pionierska. Można u nas spotkać także dwa gatunki zielnych bylin: rozprzestrzenioną w…