Składniki:
– 3 l jasnego, lekkiego piwa
– 1 l wody
– 3 goździki
– łyżeczka cynamonu w proszku lub kory cynamonowej
– 4 żółtka
– 10 dag cukru
– kostka tłustego twarogu
Sposób przyrządzenia:
Gotujemy wodę, dodajemy do niej piwo i korzenie (goździki i cynamon), to się powinno zagotować. – – W międzyczasie trzemy żółtka z cukrem, powinna powstać pulchna masa. – – Bierzemy na chochlę odrobinę wrzątku z garnka, czekamy chwilę (aby żółtka się nie ścięły) i mieszamy z żółtkami. Jak żółtka są już dobrze roztarte można przelać je do garnka, ale NIE MOŻNA DOPUŚCIĆ ABY CAŁOŚĆ PONOWNIE SIĘ ZAGOTOWAŁA, w tym celu należy przed przelaniem żółtek wyłączyć gaz. Żółtka przelewamy cały czas mieszając, zupa powinna zgęstnieć, a nie ściąć się. – – Na koniec należy pokroić w kostki twaróg (tłusty, ale niezbyt kwaśny), i rozłożyć je na talerze. Twaróg zalewamy zupą i gotowe.
Zupa ta jest słodka, więc można powiedzieć, że to swoisty rodzaj staropolskiego zabajone. Niegdyś się ją jadało na śniadania, ale w dzisiejszych czasach można to danie przyrządzić na deser.
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi