Składniki:
- 80 dag brokułów
- 20 dag porów
- 20 dag pieczarek
- 10 dag ugotowanych filetów z indyka
- sól
- 20 g oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki octu winnego
- po szczypcie zmielonego czosnku i imbiru
Sposób przyrządzenia:
Warzywa i pieczarki oczyścić i umyć. Brokuły podzielić na różyczki, pory pokroić w cienkie krążki, pieczarki w plasterki. Filety z indyka pokroić w małe kawałki. Brokuły gotować ok. 6 minut w osolonej wodzie, następnie przełożyć na sito i pozostawić do osączenia. Część wywaru, w którym gotowały się brokuły, zachować. Olej sezamowy połączyć z sosem sojowym, octem, 2 łyżkami wywaru oraz czosnkiem i imbirem. Mieszać, aż składniki się połączą i powstanie jednolity gładki sos. Do salaterki włożyć wszystkie składniki sałatki, polać sosem i delikatnie wymieszać.