Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z brokułów z indykiem

Składniki:

  • 80 dag brokułów
  • 20 dag porów
  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag ugotowanych filetów z indyka
  • sól
  • 20 g oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki octu winnego
  • po szczypcie zmielonego czosnku i imbiru

Sposób przyrządzenia:
Warzywa i pieczarki oczyścić i umyć. Brokuły podzielić na różyczki, pory pokroić w cienkie krążki, pieczarki w plasterki. Filety z indyka pokroić w małe kawałki. Brokuły gotować ok. 6 minut w osolonej wodzie, następnie przełożyć na sito i pozostawić do osączenia. Część wywaru, w którym gotowały się brokuły, zachować. Olej sezamowy połączyć z sosem sojowym, octem, 2 łyżkami wywaru oraz czosnkiem i imbirem. Mieszać, aż składniki się połączą i powstanie jednolity gładki sos. Do salaterki włożyć wszystkie składniki sałatki, polać sosem i delikatnie wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *