Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto półfrancuskie drożdżowe – krok po kroku, ilustrowane

Składniki:

    • 525g mąki
    • 300ml mleka
    • 4 łyżki masła lub margaryny + tłuszcz do smarowania
    • 1 jajo
    • 1 łyżeczka soli ( lub nie )
    • 2 łyżeczki drożdży instant

    Sposób przyrządzenia:
    Wykonujemy ciasto drożdżowe ( przepis "ciasto drożdżowe – krok po kroku ) i pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Kto ma maszynę do chleba, może ją wykorzystać do wyrobienia ciasta.
    Wkładamy masło do lodówki, żeby stwardniało.
    Gdy ciasto już nam ładnie wyrosło, przenosimy je na stolnicę lekko podsypaną mąką.

    015np.jpg

    Wałkujemy w formie prostokąta o grubości ok.1-1,5 cm.
    Na 2/3 ścieramy zmrożone masło. Masło szybko się rozpuszcza, więc starajmy się w jak najkrótszym czasie je cieniutko rozsmarować.

    022tg.jpg

    Masło nie może łączyć się z ciastem, ono ma je rozdzielać.
    Teraz składamy ciasto dwa razy zaczynając od części bez tluszczu.


    Możemy je trochę skleić na bokach. Wałkujemy je szybko; zawsze w jedną stronę. Smarujemy jeszcze raz masłem i składamy. Schładzamy ciasto ( na deseczce ) w lodówce przez 15-20 minut.
    Powtarzamy smarowanie i wałkowanie jeszcze raz.
    Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części ( dla wygody ) i rozwałkowujemy ( podsypując mąką ) na grubość 0,5 cm. Wyraźnie widać, że ciasto składa się z warstw.

     

    Wykrawamy trójkąty mniej więcej wielkości dłoni

    048px.jpg

    i zwijamy grubaśne rogale.

    053kt.jpg

    Z resztek ciasta formujemy to, co się uda.
    Układamy gotowe rogale na blasze wysmarowanej tłuszczem lub papierem do pieczenia. Pozostawiamy 20-30 minut do wyrośnięcia.

    075sd.jpg

    Nagrzewamy piekarnik ( gazowy 25°C więcej ) do 200°C.
    Wyroby smarujemy rozmąconym jajem.

    082md.jpg

    Nie jest to konieczne, można bez. Uważam , że bez są smaczniejsze ale to już kwestia smaku.
    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Podczas pieczenia ciasto rozwarstwia się czyli ulega listkowaniu.
    Rogale są pyszne, puszyste i chrupiące.

    090jq.jpg

     

     

     

     

     

     

    Z tego ciasta można wykonywać różne wypieki, można ciasto smarować dżemem, marmoladą, czekoladą, różnymi pastami , serem itp. Wyroby nie muszą mieć kształtu rogali, można robić kopertki, mieszki itp., co nam podpowie fantazja.

    103zg.jpg

    Wykonanie jest trochę pracochłonne i wymagające odrobinę doświadczenia z ciastem drożdżowym ale rezultat jest świetny.
    Kto nie lubi ciasta słonego, może zrezygnować z dodawania soli.
    I jeszcze mała rada – jeśli ciasto wyszło nam za luźne i za bardzo klei się do powierzchni, podsypujmy obficie mąką. Wypiekom nie sprawi to żadnej różnicy.
    Życzę więc sukcesu w kuchni i smacznego!

4 comments for “Ciasto półfrancuskie drożdżowe – krok po kroku, ilustrowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *