Składniki:
Ciasto:
• 400g mąki
• 30g drożdży
• 1 szklanka cukru
• szczypta soli
• 70g masła
• 1 jajo
• tłuszcz do wysmarowania formy
Skórka:
• 100g masła
• 150g cukru
• zapach waniliowy
• 2 łyżki mleka
• 100g siekanych migdałow
• litrowy słoik smażonych jabłek
Sposób przyrządzenia:
Ciasto: mleko, drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki połączyć i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski z rozczynem wsypać pozostałe składniki i wyrobnic gładkie, sprężyste ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Składniki skórki wszystkie połączyć na ciepło.
Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować obydwie. Formę prostokątną natłuścić i wyłożyć jeden placek, następnie położyć jabłka, ponownie ciasto i na nie wylać skórkę.
Piec w temperaturze około 200 stopni przez około 30 minut.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.
1 comment for “Ciasto drożdżowe z jabłkami i skórką”